Severní pól byl pokořen!!

20.03.2012 19:12

FOTO ZDE:

https://zalesakzdanice.rajce.net/Severni_pol_Zdanice_2012

 

ZAPOMENUTÉ VĚCI:

zalesakzdanice.webnode.cz/news/severni-pol-zapomenute-veci/

 

Jásejte a oslavujte tři dny a tři noci! Výprava na Severní pól 2012 je úspěšně za námi! 

Ve dnech 16. - 18. 3. 2012 proběhla tradiční výprava na Severní pól, tentokrát v režii Zálesáku ze Ždánic. Pravda, počasí sice moc Severnímu pólu neodpovídalo, ale rozhodně to není důvod ke stížnostem. Spíše naopak, vyloženě jarní počasí na nás dýchalo celý den, sluneční paprsky vlévaly energii do našich zimou zkřehlých těl a díky tomu všemu jsme si celou výpravu maximálně užili! Azurové nebe, na teploměru dvacítka (tentokrát nad nulou, ne jak minule) no co víc si přát! 

Celé divadlo začalo v pátek večer, kdy se z různých koutů republiky všichni (a kupodivu včas) dostavili na DDM do Ždánic. Po rychlé večeři následovalo rozdělení do trojčelných hlídek a hurá na první závod. Tím byl malý orienťák po Ždánicích. Hlídky měli za úkol oběhnout několik významných míst ve městě a tam si poznačit návštěvu do startovního průkazu. Nutno podotknout, že hlídky většinou neznali místní terén a neměli žádnou mapu. I přesto však všechny místa zvládli najít v relativně krátkém čase. Po té se již mohli ukládat do spacáků a nabrat tak síly na sobotní etapu Výpravy.

Ta začala hned brzo ráno. Závodníci ještě v pátek dostali všechny důležité pokyny - museli si nakoupit suroviny na polívku. Vaření Jarní polévky je také tradiční Ždánická akce, letos se konala zároveň s Výpravou a to na Salaši u Ždánic. Vůně Jarních polévek se linula celým údolím Salaše a nenechala klidnou žádnou naši chuťovou buňku. Kuchaři vařili, topiči topili pod kotlíky, ochutnavači ochutnávali, porotci porotcovali no a nakonec, po vyhodnocení se všichni dosyta nadlábli.

Po obědě už nic nebránilo startu samotného závodu, který byl hlavním hřebem celé akce. Start byl přímo na Salaši, trasa odtud vedla směrem k Červenému kříži. Po cestě polárníky čekala první dvě stanoviště - loďkování a střelba ze vzduchovky. Pak se museli všichni pomalinku škrábat do prudkého kopce, na vrcholku je čekalo další stanoviště. Zde si závodnící zopakovali zdravovědu. Odtud se šlo po modré turistické značce k naučné stezce a dál do Ždánic. Po cestě se nacházelo ještě pár dalších stanovišť - malá logické hříčka, azimutový závod, "netradiční" uzlování no a nakonec lanová lávka. Hlídky po cestě sbíraly indície, které je měli dovést k jednomu konkrétnímu slovu. Tím slovem byla "věž", všichni hádanky zvládli úspěšně vyřešit, tudíž se dá závod považovat za úspěšný.

Večer pak všichni účastníci změřili síly v tzv. arm-wrestlingu, což je zajímavý sport veřejností známý spíše jako "páka". Soutěžilo se v několika kategoriích, vítěze čekala sladká odměna.

V neděli ráno se pak všichni sbalili, vyslechli si vyhodnocení celého víkendu, vítězové si převzali odměny, byly rozdány pamětní listy no a mhlo se směle vyrazit k domovům. 

Co říct závěrem? Napdá mě toho hodně, ale psát to všechno nemůžu, to by to nikdo nečetl. Tak jenom ve zkratce. Obrovský dík všem, kteří se nebáli a přijeli za námi do Ždánic užít si krásný jarní víkend. Počet zúčastněných byl nečekaně příjemný, třicet tři soutěžících je krásné číslo a doufám, že příště bude přinejmenším stejný! Samozřejmě veliké díky také patří těm ochotným, kteří nám pomohli s organizací celé výpravy, bez nich by to nešlo, bez nich bychom nezažili tak příjemný víkend. 

Cílem výpravy nebylo jen dobýt Severní pól, ale i najít Yettiho, který se tu údajně někde skrývá. Avšak téměř letní počasí ho zahnalo hluboko do lesů a tak jsme nenašli ani jedinou jeho stopu. Snad příště :)

 

Za celý zálesácký ansámbl, 

Trpaslík