Indiánská 2013 stezka je za námi

15.06.2013 22:40

Fotky ZDE

Dne 8.6.2013 proběhl tradiční závod - Indiánská stezka, ovšem na netradičním místě - Panské rybníky ve Ždánicích. Proč tady a ne na Haluzické hájence, jak tomu bylo doposud zvykem? Jak už to bývá, za vším jsou peníze, takže letos jsme prostě byli nuceni uspořádat závod s omezeným rozpočtem a v provizorních podmínkách. To ovšem nic nemění na tom, že se vše povedlo více než excelentně!

Ráno v děvět hodin začala prezence soutěžník hlídek, závodilo se ve dvojcích, kategorie byly tento rok smíšené, tzn. holky i kluci dohromady. Rozdělení bylo pouze podle věku na mladší (10 - 12 let), starší (13 - 15 let) a dorost (16 -19 let). Nikdo starší 19ti let se letos neúčstnil, takže další kategorie nebylo třeba vypisovat. 

Přibližně kolem desáté hodiny už bylo zaregistrováno celkem jedenáct soutěžních hlídek, nic tedy nebránilo startu závodu. Hlídky vybíhaly po pěti minutách a čekala je trasa o délce zhruba 2 kilometry. Běželo se podél rybníků, pak zadem ke koupališti, přes Kaštýlek ke kulturnímu domu, kolem zámku do parku a pak po Zámecké zpět k rybníkům. Po cestě soutěžící museli odpovídat na nemalé množství otázek z různých oblastí. Například zvířata, topografické značky, stopy nebo třeba rostliny. Kromě toho také plnili úkoly na "živých" stanovištích. Střílelo se z praku, určovaly se azimuty, stavěly se stany... Rozhodně nic, co by závod činilo nudný nebo monotonní. Poslední hlídka doběhla do cíle přibližně kolem jedné hodiny.

Vyhodnocovací středisko si dalo záležet, aby byly výsledky co nejdříve, takže po krátké chvilce už všichni věděli, jak na tom jsou. Kromě obvyklého hodnocení samotných hlídek v rámci kategorií se letos oceňovala i nejlepší hlídka napříč všemi kategoriemi. Nebylo překvapením, když pohár za suverénně nejlepší výkon vyhrála dvojice ostřílených závodnic a záleaček z Hodonína - Dita Krabičková a Anežka Skubýová. Protože se zde sešly oddíly z různých zálesáckých středisek (ZO TSČ Zálesák Ždánice, OS Zálesáci Hodonín, Zálesák Dambořice), pohár dostala i nejlepší výprava. Tou se stal oddíl ZO TSČ Zálesák Ždánice, čímž udělal čest nejen svým vedoucím, ale také celému městu.

Závěrem nesmíme zapomenout poděkovat rybářům, kteří nám poskytli jako základnu svou rybářskou baštu a kteří se také postarali o občerstvení všech účastníků závodu. Příští rok na Indiánské stezce ve Ždánicích snad na viděnou!

 

Fotky jako obyvkle na rajčeti